Saturday, June 30, 2007

Sabtu Hitam

Ini kena bahasa sikit ni.

Kawan suami dari pulau dekat China tu talipon semalam tanya pasal anak kita. Itu kawan ciakap baca dari blog I lar. Jadi suami pun tanya I, adaker I blog pasal Aidan. I ciakap adalah. Bagi I, ini bukan apa-apa, tapi dia maciam tak suka ler. I tau dia ni prebet sikit, tapi I kira ni bukan suatu kejadian yang memalukan. Dia kata malas nak bagi keterangan kat kawan-kawan dia tu. Jadi, untuk buat dia lega sikit, I sudah buang 'iklan' blog yang lain tu lar.

Setengah hari dia diam saja. I punya bapak mertua pun cakap, apasai dia satu maciam. Tapi ada juga masa dia act biasaler. Tengahari dia pergi rumah baru adik tolong mengecat, jadi I lega sikit.

Petang kita keluar makan, tapi anak nampak letih sikit. Kita pergi ke satu restoran yang ada mainan kanak-kanak, tapi sudah tempah penuh. Bagi anak main sikijiap, dan kita kenalah pergi. Anak takmau, terajang kat situ. Kita kena tarik anak ke kereta. Pada masa itu hor, suami sudah naik darah ler... dia tepuk kuat kat tepi kereta, tunjuk muka. I ciakap kat dia hor, hang tunjuk muka ini maciam lembu, hang ajarlah dia lagi jadi lembu? Dah ler sudah anak tak dengar ciakap.

I diam... tenang. Tak mau buat hal. Jika I sepuluh tahun dulu, sudah ada perang dunia. I mau bagi tau dia, mau terajang, boleh. Tapi jangan depan anak. Sial betul.

Aaa.... malam ni jangan mintak. I tak mau bagi pun!

Ps* Tambah sikit. Lupa. Lepas kita balik rumah, I pujuk anak, dia hilang. Sepuluh minit kemudian dia balik, beli minuman ais manis yang I beli untuk anak tiga hari dulu dari Tujuh-Sebelas. . I sound kat dia, you dah marah anak, dia buat salah, sekarang you bagi ais pulak, ini ajar apa? Yang dia boleh buat hal dan lepas dari 'hukuman'? Aparah...

19 comments:

LiL'deviL said...

Hahaha...Saya punya bahasa sudah mahu pupus. Terima kasih kepada kamu, saya boleh belajar sekali lagi. Boleh taip sampai sini pun saya sudah terkejut. kekeke...

Kesian kamu kerana tulis blog kena tengok muka hitam suami. Boleh say tanya, suami dari mana? Dia tidak boleh baca ini ya?

Eh, seronok lah tulis dalam bahasa!

Vedis Teh said...

Apasal bahasa pulak ?? Lu tak mau bagi ?? Bagi apa ?? ...;D

Biasanya, kalau suami saya buat say marah. Say beritau saya sendiri - " Tua baru kamu tau ! Tak mau jaga you !"

Saya percay karmalah....haha..

AceOne118 said...

Fuiyoh! Bahasa lu masih hebat lagi. Dah sepuloh tahun kat oversea masih ingat ciakap dan tulis bahasa.

I setuju lu boikot malam ni! Kasi tutup kuat-kuat. hahahaha!!!!!!!!

U.Lee said...

Hello Sweetpea, saya faham cherita you. Kesian. Minum ayer sejuk, tengok TV tidur siang. You pandai bahasa lagi ah. Okay, hari ini saya jadi tikus. Chabut. UL.

jazzmint said...

aiyo, apsal dia muka so hitam pasal itu blog?? hmm.....mesti sudah digossip kat talipon :P

+Ren said...

oo err... u tak pe?

mott said...

ok. taip b.m. sikit susah...nak taip perlahan 2x.

saya harap semua dah tenang, ya.

ini sgt susah nak taip b.m la. macam itu jari tak mau taip la!

tengokla..saya taip sgt slow..itu word verifcation tendang saya pulak!

Mommy to Chumsy said...

hahaaha...hang punye suami mungkin pemalu sikit lah...tak mahu orang lain baca hal anak....pasal terlalu sayang kot? eh..u punya bahasa bukan main bagus lah...saya sama macam mott..nak taip punya kena perlahan sikit..hahaha..jadi semalam senyap saja lah kat bilik tidur..hahahahhaha

Etcetera~Mommy said...

Kadang kadang memang macam tu la.. bila frus ar, apa pun boleh cakap, apa pun boleh buat.. Biasa, saya pun macam u la.. kalau suami kasi muka di luar, I diam diam.. balik rumah baru I ajar dia 'gau-gau' :P

babyfiona said...

alamak! macam nak mati saya nak paham apa yang engkau nak cakap. memang sudah pulangkan bagi cikgu cikgu saya lar bahasa ini!

Nasib baik engkau punya laki tak tahu bahasa ini..kan?

Sweetpea said...

wokeh semua, suami tak tau BM, inilah yang syiok. boleh maki teruk teruk. kayu, batu, kolot!
nasib baik i ni sekarang dah tua, dah jadi penyabar.
jika semua nak tau, i tak bagi, dia tak mintak :P hehehe, sebab i tak sihat.. batuk dan sesak hidung.

tak sangka... syabas BM!!

Jo said...

1) alah ! takachi la hang jawab begitu cepat. Saya mau tanyalah, suami tanya ke tak ?? hahaha :)

2) Eh, hang blog BM suami baca tak suspek ke ? :)

3) bila baca blog ni, esp the mintak part, i gelak tak henti henti :D

4) oh ya, bm hang terror lah ! saya kena ambik sekurangx2 5minit utk taip ini. lain kali cuba sastera melayu, ok?

who else said...

Kawan sabar jer ler itu la kehidupan sebagai seorang isteri & suami ....tu perangai suami u kan? Kadang kala kita yang seksa lebihnya...betul tak? buat macam mana... *sigh*

Sweetpea said...

jo - suami tak baca blog I punya ler, tapi post in Just In Case :P tak tau kan?

WhoElse - betul betul. kita perempuan memang penyayang, penyabar, total giver. LONG LIVE kaum wanita!

Vien said...

Aiyo, mata I sudah tergolek-golek. Sudah lama tak baca dalam b.m. So, masih perang sejuk dengan suami?

Sweetpea said...

vien - suam suam sekarang.. haha!

zenoed said...

saya terjumpa ini blog eksiden. tidak boleh tahan punya ketawa.. sweetpea, bukan mau kasi ketawa awak tapi itu cara awak tulis memang bagus la... bagus juga sudah suam-suam sudah sekarang.. jangan terus jadi sejuk nanti thermal shock (kejutan panas?).

saya sudah kasi suruh bini baca ini awak punya blog. love it!

Sweetpea said...

zenoed - haha..takde sejuk lagi. timakacih sudi datang melawat. i suka sangat u punya lagu kat gambar pengantin u. datang lagi ye? :)

Zara's Mama said...

Ini blog lagi shiok dari itu blog woh.. saya suka.

Lelaki memang macam ni, tak tau ajar anak dan cepat naik marah. Kesian kita perempuan. :P