Wednesday, June 04, 2008

Ketat Buntut

Bini kawan sayang I ni talipon saya dan bagitau yang dia akan hantar kad jemputan untuk meraikan anak lelaki mereka cukup bulan. Dua minggu dulu sayang I dan anak I ada pergi rumah depa untuk melawat. I takde pergi sebab kena kerja, tapi ada arrange hadiahlah.

Pada hari yang sama, yang kita dijemput, harijadi Yang Benar, dan I bagitau sayang I ni kawan I dah siap sedia pelan kita, untuk makan tengahari kat rumah dia. Suami I pulak kata tak syok jika I tak pergi, sebab sudah I tak tunjuk muka kali pertama. Abuthen??!! Hari besar I kan??!! I tau ler dia ni nak kita pergi sekali sebab tempat itu jauh. Okaylar, I bagi tau kawan I tak jadi, boleh makan lagi hari lain.

Baru petang tadi, I tanya suami I nak bagi apa? Duit ker ataupun hadiah? I suggest hadiah sebab kita tiga orang, nampak elok sikit. Jika bagi duit, habisler poket, sebab makan di restoran. Maklumler, anak laki. Dulu anak pompuan buat buffet kat rumah. Anyway, I bukan kedekut, tapi nak jimat, dan I tau suami I lagi 'ketat buntut', tapi tak sangka buntutnya ketat sampai sedemikian! Dia kata dua atau tiga puluh dolar.

I bengang sekejap, muka I mesti bewildered, dan ulang sekali lagi 'Tiga puluh? Untuk sekeluarga? Makan di restoran?!'

Aduhai. Kalaulah I bagi dia decide, dia boleh muka selamba saja, tapi I tak tau nak taruh muka I kat mana. Dia ni memang tangkap cacing masuk buntut. Kawan dia lagi. I tau dia ni jimat cermat, tapi kenalah tengok situasi.

Dan kawan-kawan, jika kamu tinggal komen, tolong tinggal BM ye. No point I tulis BM dan kawan lain DIA boleh baca komen Ingris. Tau ler orangtu I tengah kutuk kawan dia!

10 comments:

jazzmint said...

wah....kadang kadang eh, suami kita ni memang tarak tau malu punya kan...tapi muka kita tarak tau nak letak mana

L'abeille said...

Kalau macam ni, baik beli hadiah sebab tiga puluh dolar macam terlalu sikit lor. Cubalah cari hadiah besar dan 'nampak' mahal.. hehe..

Annie Q said...

alamak, lama tak tulis BM, tengok, sekali mahu saya tulis, saya tak tahu bagaimana mahu komen pula.

Saya mahu cakap, saya punya suami pun sama sama, so setiap kali, saya tak tanya pendapat dia, saya buat keputusan. hahahahha

minta maaf ar, saya punya BM banyak teruk la. Tapi saya banyak suka baca awak punya blog dalam BM..banyak banyak banyak lucu!! hahahahahahhaha

NomadicMom said...

Aduh ..susahnya nak baca ni. Bahasa ku sudah karat banyak. Ya lah. Kadang-kala, suami ku kata tidak perlu bawa buah tangan bila ke rumah orang....tidak boleh lah. Tentu mesti-kan?

Anyway, kamu di-tagged oleh aku.

mott said...

wakakakakaakak...itu komen tentang cacing masuk buntut....sgt kelakar!!!

miche said...

apa makna tangkap cacing masuk buntut???

joanna said...

wah.. awak punya manyak bagus...saya ambil masa sepuluh minit untuk memahami kandungan. sangat kelakar lah.. sampai saya ketawa terbahak-bahak (betul ah saya punya bahasa?) beli hadiah lah... senang. :)

allthingspurple said...

Kalau kat KL biasanya satu keluarga seratus lima puluh wang kita. tapi tu kan ikut taraf hidup negara ini. kalau itu taraf hidup negara sana, ai ingat lebih dari tu kut?

tapi suami ai pun macam tu, kalau kawan ai, bagi sikit sikit. kalau kawan dia, bukan main boros !

Mommy to Chumsy said...

hahahahaha...jadi macam mana? u bagi ke tiga puluh ataupun you sendiri masuk seratus tapi beritahu sayang awak yang memang awak bagi tiga puluh???

+Ren said...

hey saya punya komen tak ada pun... ertinya saya teka orang betul kah? :D tahniah dapat laki